Ambassade van België in Argentinië
Home COVID-19 - ARGENTINIË

COVID-19 - ARGENTINIË

(update 16/04/2021)

Informatiedienst over de Covid-19 : 0800 222 1002 optie 1

WhatsApp +54 9 11 2256 0566

Telefoonnummers per provincie

Te downloaden "Cuidar" applicatie

Bijstand bij gendergerelateerd geweld : 144

Website van het Ministerie van Gezondheid

Om de situatie ivm de Covid-19 in Argentinië te volgen, klik hier.

 

BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-19-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden (zie ook "INGANG TOT HET LAND" hieronder).

De sanitaire noodtoestand is uitgeroepen in Argentinië per Decreet 260/2020 en verlengd bij Decreet 167/2021 tot 31/12/2021.

Volgens Decreet 235/2021, van kracht tot 30/04/2021, is het nachtverkeer tussen middernacht en 6 uur 's ochtends beperkt op plaatsen met een hoog epidemiologisch en gezondheidsrisico (lijst hier). Het betreft zowel de Ciudad Autónoma de Buenos Aires als vele departementen van de Provincie Buenos Aires. Details van de maatregelen die de federale overheid heeft genomen om de Covid-19-pandemie te bestrijden naargelang het epidemiologische en gezondheidsrisico, vindt u hier. Houd er rekening mee dat er lokaal aanvullende maatregelen van kracht kunnen zijn, wij raden u aan om ook de websites van de provincie en lokale autoriteiten te raadplegen.

Dit Decreet werd aangevuld met Decreet 241/2021 dat voorziet in meer beperkende maatregelen voor de Metropolitan Area van Buenos Aires (AMBA), in het bijzonder:

- een verkeersbeperking tussen 20.00 uur en 06.00 uur;

- de sluiting van shopping malls en winkelcentra;

- de sluiting van niet-essentiële winkels tussen 19.00 uur en 6.00 uur;

- de sluiting van bars en restaurants tussen 19u en 6u (behalve delivery en take away in de wijk). Overdag wordt alleen dienst op het terras toegestaan.

De volledige informatie vindt u hier.

CIUDAD AUTÓNOMA DE BUENOS AIRES

De maatregelen die van kracht zijn in de Ciudad Autónoma de Buenos Aires vindt u hier.

INGANG TOT HET LAND

De onderstaande informatie met betrekking tot toelatingseisen voor Argentinië is louter indicatief. We herinneren u eraan dat alleen de Argentijnse overheden u volledige en up-to-date informatie kunnen verstrekken over de voorwaarden voor toegang tot hun grondgebied (covideuropa@mrecic.gov.ar).

Alleen Argentijnen, buitenlandse residenten (met geldige DNI), buitenlanders die uitdrukkelijk geautoriseerd zijn door de Dirección Nacional de Migraciones en passagiers op doorreis in de internationale zone voor minder dan 24 uur mogen binnenkomen. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Argentijnse Ambassade in het land waar u woont (Ambassade van Argentinië in Brussel).

De sanitaire toelatingsvoorwaarden worden nader toegelicht in Administratief Besluit 2252/2020 en Administratief Besluit 268/2020. In het algemeen zijn de voorwaarden als volgt (voor uitzonderingen verwijzen wij u naar de tekst van de Administratief Besluiten).

  1. Een elektronische beëdigde verklaring op eer binnen 48 uur vóór de reis invullen (vergeet niet om een af​​gedrukte versie mee te nemen);
  2. Een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor de reis voorleggen;
  3. Bij aankomst in Argentinië zal een tweede SARS-CoV-2 test worden afgenomen;
  4. Een quarantaine van 10 dagen (beginnend vanaf de datum van de eerste test) uitzitten,  waarbij op de 7de dag een derde SARS-CoV-2 test moet worden afgenomen;
  5. Voor niet residenten, een medische verzekering die Covid-19 dekt voorleggen;
  6. De Argentijnse overheden verplichten ook om de Cuidar”-app gedurende de eerste 14 dagen te gebruiken (enkel mogelijk als u in het bezit van een DNI bent).

In het geval van een positieve test bij aankomst, zal direct een nieuwe PCR-test volgen om de exacte coronavariant vast te stellen. Daarna volgt eveneens de verplichte quarantaine, maar in dit geval op een door de lokale autoriteiten aangewezen locatie. Reizigers dienen de genoemde testen en huisvesting gedurende de quarantaine zelf te betalen, ook wanneer het een door de autoriteiten aangewezen locatie betreft.

Meer informatie over toelatingseisen voor Argentinië hier.

De enige toegangspunten zijn de luchthaven Ezeiza, de luchthaven San Fernando, de luchthaven Jorge Newbery en de Buquebus-terminal in de haven van Buenos Aires aangezien de landgrenzen gesloten zijn (uitzonderingen, zie hier).

Internationale vluchten van en naar Europa worden georganiseerd, maar de frequenties zijn in april sterk verlaagdReguliere lijnvluchten naar Brazilië, Chili, Mexico en het Verenigd Koninkrijk zijn opgeschort. Gelieve de websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen te raadplegen voor meer details.

CIRCULATIE BINNEN HET LAND

Gelieve er rekening mee te houden dat elke provincie zijn eigen beperkingen en toelatingseisen heeft. Meer informatie hier.

De Argentijnse overheden hebben ook een website voor (binnenlands) toerisme gedurende de zomerperiode ontwikkeld.

Interne vluchten zijn operationeel maar met beperkte frequenties. Langeafstandsbussen en -treinen zijn gereserveerd voor bepaalde categorieën mensen. Meer informatie hier.

Toeristen wier wettelijke verblijfsperiode is verstreken vanaf 17/03/2020 krijgen een verlenging van 390 dagen (Besluiten 1714/2020, 1923/2020, 2205/2020, 2434/2020, 2631/2020, 2916/2020, 3126/2020, 3323/2020, 3611/2020, 3837/2020, 99/2021 374/2021 en 673/2021).

UITGANG VAN HET LAND

Om naar de Internationale Luchthaven van Ezeiza te gaan, moet u in het bezit van de bevestiging van uw terugvlucht, uw elektronische beëdigde verklaring van vertrek (die binnen de 48u voor de reis ingevuld dient te zijn) en een “Certificado Único Habilitante para Circulación”. Met betrekking tot dit laatste, gelieve in de rubriek "Observaciones" alle relevante informatie over uw reis te vermelden. U kunt uw reisvergunning een paar uur na het indienen van uw aanvraag downloaden. Als u met de bus of auto reist en verschillende provincies moet doorkruisen, vergeet niet de beperkingen en toegangsvereisten die specifiek zijn voor elke provincie na te kijken. Meer informatie hier. Vergeet niet om gedrukte versies van de verschillende documenten mee te nemen.

 ***

Als u symptomen ondervindt die compatibel zijn met Covid-19, neem dan telefonisch contact op met de medische diensten (ga niet rechtstreeks naar het ziekenhuis) en breng ons onmiddellijk op de hoogte.

Gedetailleerde informatie (in het Spaans) is te vinden op de website van het Argentijnse Ministerie van Volksgezondheid. Het Ministerie heeft ook een speciale Covid-19 applicatie ” Cuidar” ontwikkeld.

Voor alle praktische vragen met betrekking tot uw reis, nodigen wij u uit om eerst uw luchtvaartmaatschappij, reisbureau en/of verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

We raden alle Belgische reizigers in Argentinië, als u dit nog niet hebt gedaan, sterk aan om zich in te schrijven op TravellersOnline.