Ambassade van België in Argentinië

Paspoort

De paspoortaanvrager moet zich persoonlijk bij het Consulaat-genraal in Buenos Aires aanmelden gedurende de openingsuren (van maandag tot vrijdag tussen 9u en 13u). De ereconsulaten zijn niet bevoegd om gewone paspoorten uit te geven, enkel voorlopige paspoorten (zie onderaan).

Uitzondering: minderjarigen tot 6 jaar zijn vrijgesteld van het aanmelden in persoon. De aanvraag mag per post worden opgestuurd.

 

VEREISTE DOCUMENTEN VOOR DE AANVRAAG

VOLWASSENEN EN MINDERJARIGEN OUDER DAN 6 JAAR
 • Het ingevulde paspoortaanvraagformulier. Voor minderjarigen, moet het formulier ondertekend zijn door beide ouders. Voeg in dit geval een ondertekende en onderschreven kopie van een identiteitsbewijs van beide ouders toe;
 • Een kopie van uw DNI of uw cédula de identidad;
 • Indien u de Argentijnse/Paraguayaanse/Uruguayaanse nationaliteit heeft maar niet geboren bent in het overeenkomstige land, een bewijs van de datum waarop u deze nationaliteit verkregen hebt, tenzij deze informatie op uw DNI of cédula de identidad vermeld staat. Dit bewijs kan verkregen worden bij de Camara electoral van elk land;
 • In geval van diefstal/verlies van uw vorige paspoort, een politieverklaring van diefstal of verlies en een ingevuld aangifteformulier van diefstal of verlies;
 • Indien u betaalt per overschrijving, het betalingsbewijs.
MINDERJARIGEN TOT 6 JAAR
 • het ingevulde paspoortaanvraagformulier voor minderjarigen tot 6 jaar. Het formulier moet ondertekend zijn door beide ouders. Voeg een ondertekende en onderschreven kopie van een identiteitsbewijs van beide ouders toe;
 • 2 foto’s (conform met de OACI normen);
 • Een kopie van zijn/haar DNI of zijn/haar cédula de identidad;
 • Indien het kind de Argentijnse/Paraguayaanse/Uruguayaanse nationaliteit heeft maar niet geboren is in het overeenkomstige land, een bewijs van de datum waarop hij/zij deze nationaliteit verkregen heeft, tenzij deze informatie op zijn/haar DNI of cédula de identidad vermeld staat. Dit bewijs kan verkregen worden bij de Camara electoral van elk land;
 • In geval van diefstal/verlies van zijn/haar vorige paspoort, een politieverklaring van diefstal of verlies en een ingevuld aangifteformulier van diefstal of verlies;
 • Indien u betaalt per overschrijving, het betalingsbewijs.

 

HOE EN WAAR EEN PASPOORT AANVRAGEN?

U moet hier een afspraak aanvragen.

Op de dag van de afspraak moet u zich aanmelden op het Consulaat met uw volledige aanvraag en uw verlopen paspoort.

We zullen de volgende biometrische gegevens registreren: de digitale vingerafdrukken van 2 van uw vingers (voor 12 jaar), een foto die ter plaatse getrokken wordt (vanaf 6 jaar) en uw digitale handtekening (vanaf 6 jaar).

U kunt uw gegevens in de database bewaren gedurende 7 jaar.

Het paspoort heeft een kostprijs van 75 EUR voor volwassenen en 35 EUR voor minderjarigen, te betalen in Argentijnse pesos volgens de geldende wisselkoers. Om het paspoort te betalen, zijn er twee mogelijkheden: u kunt betalen met een debit- of kredietkaart (we aanvaarden geen cash) of per overschrijving naar de rekening met volgende gegevens:

Embajada de Bélgica – BBVA Banco Francés
Cuenta Corriente
CBU : 0170999920000005412035
CUIT : 30532860713

De leveringstijd van het paspoort bedraagt tussen de 4 en 6 weken.
 

LEVERINGSMETHODE

U kunt uw paspoort zelf ophalen, iemand een volmacht geven om uw paspoort op te halen (gebruik dit volmachtsmodel) of het naar uw adres laten opsturen.

Zodra uw nieuw paspoort beschikbaar is bij het Consulaat, ontvangt u een e-mail om u op de hoogte te brengen.

Indien u ervoor kiest uw paspoort bij het Consulaat op te halen, blijft uw paspoort slechts 6 maanden tot uw beschikking, na deze periode zal het worden vernietigd.

Indien u kiest voor levering van het paspoort op uw thuisadres, neem dan een postzegel en een OCA-ontvangstbewijs mee op de dag van uw afspraak. Het gewicht van een paspoort is 100 gram. Indien uw verzendverzoek meer dan één paspoort omvat, danken wij u om een postzegel OCA 24 voor 500 gram mee te nemen.

Indien u niet in Argentinië woont, is verzending van uw paspoort naar uw thuisadres niet mogelijk. Uw paspoort kan worden opgehaald bij het ereconsulaat van uw rechtsgebied (zie hier).

Niettemin kunt u op elk moment langskomen op ons Consulaat om uw biometrische gegevens te registreren, die gedurende 1 jaar in onze systemen bewaard blijven. Op die manier moet u, gedurende die periode, niet terugkeren naar het Consulaat om uw paspoort te verwerken.

Aarzel niet om ons te contacteren via telefoon (+54 11 4313 7272) of per e-mail (buenosaires@diplobel.fed.be) voor aanvullende vragen.

 

ALTERNATIEVEN

Flying Kit

We informeren u eveneens over het bestaan van de Flying Kit missies. De Flying Kit bestaat uit het bezoeken van de ereconsulaten van uw rechtsgebied, om de biometrische gegevens te registreren van mensen die ver buiten Buenos Aires wonen. Op die manier moeten de personen die hun gegevens geregistreerd hebben tijdens de Flying Kit missie, zich niet langer aanmelden in het Consulaat om paspoortaanvraag in te dienen. De gegevens zullen bewaard worden gedurende 1 jaar. Alle Belgen die in onze systemen zitten, zullen via e-mail verwittigd worden telkens wanneer een Flying Kit missie wordt gelanceerd.

Paspoortaanvraag in België of in een ander Belgisch consulaat

Het Consulaat kan u toelating geven om een paspoort aan te vragen bij een ander Belgisch consulaat of bij uw laatste Belgische gemeente. Neem in dit geval eerst contact met ons op.

 

IN GEVAL VAN NOOD (dwingende buitenlandse reis)

Een voorlopig paspoort met een maximale geldigheid van één jaar kan vrijwel onmiddellijk door het Consulaat worden afgegeven. Neem hiervoor contact op met onze Consulaat-Generaal of een van onze ereconsulaten.

Vereiste documenten voor de aanvraag

 • Een ingevuld aanvraagformulier voor een voorlopig paspoort. Voor minderjarigen moet het formulier ondertekend zijn voor beide ouders. Voeg in dit geval eveneens een ondertekende en onderschreven kopie van een identiteitsbewijs van beide ouders toe;
 • 2 foto’s (conform met de OACI normen);
 • Indien u hierover beschikt, een kopie van uw Belgische identiteitskaart (eID) en/of DNI of van uw cédula de identidad;
 • Indien u hierover beschikt, een kopie van uw verloren/gestolen/verlopen paspoort;
 • In geval van diefstal/verlies van uw vorige paspoort, een politieverklaring van diefstal of verlies en het vervolledigde aangifteformulier van diefstal of verlies;
 • Een bewijs van de urgentie van uw verzoek;
 • Indien u de Argentijnse/Paraguayaanse/Uruguayaanse nationaliteit heeft maar niet geboren bent in het overeenkomstige land, een bewijs van de datum waarop u deze nationaliteit verkregen hebt, tenzij deze informatie op uw DNI of cédula de identidad vermeld staat. Dit bewijs kan verkregen worden bij de Camara electoral van elk land;

Het voorlopig paspoort heeft een kostprijs van 10 EUR (geldig voor maximaal 1 maand) of 50 EUR (geldig voor 1 jaar), te betalen in Argentijnse pesos volgens de geldende wisselkoers.

Houd er echter rekening mee dat dit reisdocument niet geaccepteerd wordt voor alle bestemmingen en dat het uw verantwoordelijkheid is om alvorens uw vertrek contact op nemen met de autoriteiten van uw reisbestemming om onaangename verrassingen te voorkomen.